Lijmen

 Ik ga hier een aantal tips en mogelijkheden geven gebaseerd op eigen ervaringen, en uiteraard van  hetgeen ik geleerd heb van andere bouwers.

Het is duidelijk dat je niet alleen een model nodig hebt om te bouwen, maar daar hoort nog e.e.a. bij, zoals lijm en verf.

 

Lijm

Als je het model koopt in een modelbouwwinkel kan het voorkomen dat de verkoper direct met allerlei mogelijke tubes lijm aan komt zetten.

Vaak zijn dat dure lijmsoorten die zgn. "perfect" zijn voor onze hobby. Op dat moment zou ik de winkel uitrennen en gewoon naar een bouwmarkt gaan en daar mijn lijmen aanschaffen, meestal een stuk voordeliger en makkelijker in gebruik.

Ik ben op de diverse forums bouwverslagen tegen gekomen waar men de planken van de scheepshuid met secondelijm!!!! op de spanten lijmt.

Dat gaat natuurlijk lekker snel, maar dat moet je beslist niet doen. Ook bijv. "UHU Hart" zou ik niet gebruiken, daar heb je dan een hele vracht aan tubes voor nodig.

Er zijn betere alternatieven.

 

Het lijmen van hout op een scheepsmodel gaat het beste met bijv. witte "Bison houtlijm" op waterbasis, bijv de D2.

Deze lijm is sterk, droogt transparant op en overtollige lijm is makkelijk met een vochtige doek te verwijderen.

Mocht je een foutje hebben gemaakt dan is het mogelijk om zonder veel schade het gelijmde onderdeel los te weken met een beetje water en opnieuw aan te brengen.

 

Nog een voordeel; schaf ergens een paar spuiten aan, met naalden.

Doe een hoeveelheid van deze houtlijm in de spuit, en je hebt met deze spuit de mogelijkheid om hele kleine hoeveelheden lijm op moeilijk bereikbare hoekjes aan te brengen.

De spuit zet je na gebruik met de naald in een beker water om te voorkomen dat de lijm in de naald uithard, en is dan gedurende een lange tijd goed bruikbaar.

 

Je kunt deze lijm zelfs goed verdunnen met water, om trappen, roosters e.d. te lijmen.

Doe dit dan door de verdunde lijm in een schaaltje te doen en dan de trap of het rooster in de lijm te dompelen zodat de lijm in alle hoekjes kruipt.

Haal het onderdeel weer uit  het schoteltje, droog het af en laten uitharden, schuurpapiertje er over en klaar.

Voor het lijmen van onderdelen waar straks veel kracht op komt te staan gebruik ik "Bison Kombi" dat is een 2 componenten lijm die een nagenoeg onverwoestbare verbinding geeft.

Hier zijn 2 varianten van; de gewone  met een rood gekleurd gedeelte, en een "turbo" uitvoering met oranje gedeelte

De gewone heeft een zeer lange uithardingstijd, en de turbo uitvoering hard sneller uit, +/- een half uur

Ik gebruik dit bijvoorbeeld voor het vastzetten van nagelbanken, immers daar komen straks een aantal touwen aan van de tuigage en dan komt er spanning op te staan.

 

Foto's onder aan de pagina laten wat voorbeelden zien.

Voor het lijmen van metalen onderdelen zoals de ornamenten lijm ik met "Zapp" lijm.

Dat is eigenlijk een soort secondelijm, de verwerkingstijd is iets langer is dan een seconde, en geeft dus wat correctie tijd.

Zelf heb ik daar bijvoorbeeld de koperen plaatjes op het onderwater deel van de romp gelijmd.

Zorg voor een flesje aceton en wattenstaafjes om de overtollige lijm mee te verwijderen.

De fles "Titebond" op de foto is een wat meer professionele lijm en wordt veel gebruikt in de scratchbouw (zie het verslag van Henk zijn 1:48 POF)

Hele kleine onderdelen zoals nagelbanken en kogelrekken kun je voorzien van messing pennetjes zoals te zien is op de onderste foto.

Dit soort onderdelen lijm je makkelijk met bison kombi.

Als je de juiste plaats hebt bepaald boor je kleine gaatjes op de juiste plaats in het dek en lijm je het onderdeel op zijn plaats.

Je moet er wel voor zorgen dat de te lijmen oppervlakken vrij zijn van verf e.d.

Door de messing pennen kan het onderdeel straks geen kant meer uit.

 

Een flinke voorraad cocktail prikkers zijn handig om kleine hoeveelheden lijm aan te brengen, zeker als je met "Zapp lijm" werkt.

In de bouwdoos zit meestal een zakje messing spijkertjes........deze kunnen worden gebruikt om de romp te beplanken zo zegt de bouw beschrijving.

Ik zelf gebruik die dingen alleen als het niet anders kan, maar drijf ze nooit helemaal in het hout. Ik verwijder de spijkertjes als de lijm is uitgehard.

Een model waarbij de scheepshuid vol zit met spijkers is gewoon niet mooi.

In het volgende hoofdstuk vertel ik iets over gereedschap en laat dan een aantal hulpmiddelen zien die het lijmen vergemakkelijken.