volgende <   Pagina 13, ... , 7, 6, 5, 4, 3, ... , 1   > vorige

 

11 januari 2015

 

Ondanks dat ik nu flink tijd steek in het Vic POF project, heb ik de laatste 2,5 weken toch wat tijd kunnen besteden aan de tuigage van Vic 1:72. Ik ben namelijk mijn schuur aan het inrichten als werkplaats, ik zal daar in mijn andere topic van de week wat meer van laten zien.

Ik heb het al eerder aangegeven, maar de handleiding over de tuigage laat het soms flink afweten. Waar ik vroeger Gil klakkeloos volgde, heb ik toch gemerkt dat hij er hier en daar toch naast zit. Dus zoeken in tekeningen en boeken.

Het vastzetten van de boegspriet met touw wordt anders aangegeven door Caldercraft, dan dat de boeken aangeven. Het is nu bijna niet meer te zien, maar de slagen zijn conform de boeken aangebracht. Direct ook een voorbeeldje van iets waar Gil het anders heeft gedaan. De stays moeten aan de knightheads vastgezet worden met rigging blocks. Gil heeft dit op een eigen manier ingevuld

 

 

Bij het aanbrengen van de stays(sorry dat ik de Engelse namen noem) wordt niet altijd aangegeven op welke manier deze vastgezet moeten worden en hoe zij lopen. Vooral bij de boegspriet. Op een paar na zitten nu alle stays er op en begin het schip ook bovenin imposant te worden. Heb geprobeerd nog wat meer detail aan te brengen in de muizen, echter heb dit later weggelaten omdat deze, op deze schaal, compleet weg vielen. Wordt dus iets voor bij de POF.

Na alle touwen verdikt te hebben, enz., vandaag alle backstays aangebracht. Er gaat zo flink wat touw door heen. 

Alle backstays zitten er nu op. Aankomende weken rustig verder werken aan het bevestigingspunten en op spanning brengen van de backstays

_________________
Groet,

Henk

 

 

 

24 december 2014

 

Volgens Jan Zwart werden veel van die kikkers zijn gebruikt voor beleggen van lopend want. Dus bevestiging van zeilen.
Ik maak een model zonder zeilen dus die touwen heb ik niet. Of ik de kikkers dan evengoed wel wil monteren, dus zonder dat er iets op belegd is? 

 

Men maakt hier een onderscheid in 24 grote kikkers(16/18"). Op de tekeningen van John staan ook nog kleinere kikkers aangegeven, waarbij een aantal zelfs enkel uitgevoerd. Deze kleinere kikkers en de enkele uitgevoerde kikkers zijn niet geleverd bij Caldercraft

Ik heb geen idee waar deze 24 grote kikkers dan voor gebruikt worden. Als deze alleen voor de zeilen gebruikt worden, dan zou ik ze er af kunnen laten. Misschien zegt het aangekochte boek ook hier nog iets over. Paul heeft hem al binnen. Kreeg net bericht dat de mijne morgen op Schiphol binnen komt. Verlaat kerstcadeau dus.

 

_________________
Groet,

Henk

 

 

24 december 2014

 

Na ruim 3000 knopen en druppels lijm zitten de ratlines er eindelijk op. Ik heb even een wat donkere foto gemaakt zodat ze wat duidelijker naar voren komen.

Voordat ik aan de boegspriet ga starten moeten er op de hoofdlijnen(shrouds) 'shroud cleats' bevestigd worden. Ik heb er 24, maar zowel op de tekeningen als op de tekeningen van John staan ze niet aangegeven.

Als ik in het boek 'The anatomy of Nelson's ships' kijk dan zouden ze, van de boeg gerekend, op de 2e t/m 6e hoofdlijn van de voorste mast moeten zitten. Dit zijn er dus 12. En op de 1e t/m 5 hoofdlijn van de achterste mast. Dan zouden er op de hoofdlijnen van de hoofdmast geen shroud cleats komen.

Ik heb foto's bekeken van verschillende bouwers, echter iedereen doet het weer anders. Ik moet toch even jullie hulp inschakelen. Zit ik goed??????

_________________
Groet,

Henk

 

 

21 december 2014

 

Eindelijk zitten de ratlines er op bij de onderste wanden. genoeg tijd gehad om even te tellen. Bijna 2000 knopen. Ik blijf bij mijn standpunt... een K klus

Volgens moeder de vrouw wordt het model steeds indrukwekkender. Wacht maar tot ze straks het POF model ziet :D
Op naar de bovenste ratlines

_________________
Groet,

Henk

 

 

13 december 2014

 

Afgelopen week hard bezig geweest om alle hoofdlijnen aan te brengen en op spanning te brengen.
Vandaag eindelijk zover dat alles er op zit.

Dus maar gaan starten met de grote klus: de ratlines aanbrengen
Betekent dus lijnen op papier zetten, achter de hoofdlijnen plaatsen en knopen maar

Nu had ik de tip gekregen om geen wit papier te gebruiken, geel papier is wat rustiger. Dus lijnen getrokken op geel papier en flink in de haarlak( van mijn dochter gepikt) gezet. Op deze manier gaan de potloodlijnen niet vegen en wordt het papier wat harder.

Papier achter de lijnen gezet, uitgemeten en vastgezet. Dus gestart met de eerste ratlines

Eerlijk gezegd is dit niet mijn klus, zit intussen te rekenen hoeveel knopen ik nog moet doen en hoe lang het gaat duren.
Worden een paar zware weken, wat een kl....klus :o

_________________
Groet,

Henk

 

 

8 december 2014

 

Ik kreeg een vraag van Germt: hij was even in het verslag van Gil aan het spitten geweest, en zag dat hij de romp boven het onderste berghout eerst helemaal in de gele oker heeft gezet. Of ik dit ook zo gedaan had?

Dit heb ik inderdaad ook zo gedaan. Voordeel is dat onder het zwart dan al een paar lagen zitten, hierdoor heb je wat minder lagen zwart nodig.

 

 

Na een paar dagen uitharden heb ik, met tape, de zwarte vlakken uitgezet. Probleem waar ik tegen aan liep was dat de verdunde zwarte verf onder de tape door liep. Ik heb daarom het gebied bij de tap vrij schraal geverfd, waardoor ik de lijnen goed kon zien. Daarna de tape er af gehaald en uit de vrije pols de andere lagen aangebracht.

 

Is even een klusje zo

_________________
Groet,

Henk

volgende <   Pagina 13, ... , 7, 6, 5, 4, 3, ... , 1   > vorige