24 juni 2016

 

Ehh ....... oké.

Wat ons verbaasde waarom er planken gemaakt waren volgens het "Top and Butt" system. (foto links boven in het bericht hieronder)

Ik ging er zelf van uit dat deze alleen voor de berghouten werden gebruikt.

 

Welnu, deze planken zaten ook tussen de binnen beplanking in het ruim van de Victory, echter níet op de plaats waar Alexandru ze geplaatst heeft, maar net onder de onderste ventilatiesleuf, en boven  de bovenste ventilatiesleuf.

 

Deze sleuf is breed genoeg om er een vuist door te steken, Jan Zwart weet dat, maar vergat er zijn hand in te steken voor de afmeting (wink)

Er zitten twee van deze sleuven. Deze sleuven zaten er natuurlijk om zoveel mogelijk vocht af te voeren tussen de beide (binnen en buiten) beplankingen.

 

Topp and Butt werd gebruikt om én een stevige verbinding te behouden én deze planken te verwijderen voor het verwijderen van vervuiling tussen de wanden, ze waren veel korter dan de normale planken, maar behielden door hun vorm voldoende stevigheid in de romp.

Op de foto's kun je zien waar ze zitten. Dit is natuurlijk voor de "puristen zonder 3d printer..(Wink)

 

_______________
Groet,

Germt

 

                                                 Foto Jan de Zwart

 

24 juni 2016

 

Naast het bouwen van Vic, doe ik veel onderzoek om alles uit te zoeken en bereid ik mij al vast voor op toekomstige zaken. Zo doorzoek ik allerlei boeken en ik kijk ook veel naar Alexandru, enz. Omdat ik na spant 139 met het beplanken aan de binnenzijde ga starten, ben ik al bezig om alle planken, breedtes, enz., uit te zoeken. Zo viel mijn oog op een speciaal model plank, die aan de binnenzijde van de romp, net boven een luchtsleuf, zit.

 

Ik kon nergens vinden waarom dit zo was en aan de hand van de foto's van Jan de Zwart, blijken deze planken er ook gewoon te zitten. Het moet je alleen even opvallen.

 

Omdat de back office toch bezig was een en ander uit te zoeken, heb ik hem maar eens gevraagd hoe het zat. Het heeft een dag geduurd, maar hij weet er nu alles van. Zoals op 22 juni al aangegeven, aan hem de eer!

 

Intussen ben ik bijna klaar met spant 118 en ik heb hem maar eens gevraagd wanneer hij het antwoord plaats. Hij was van mening dat er een aanleiding c.q. brug moest zijn om het antwoord te plaatsen.

 

Nu.... bij deze

_______________
Groet,

Henk
 

 

Alex Ship Models

Alex Ship Models

 

22 juni 2016

 

Spant 117 zit er op. Ik had vanmiddag wat tijd over en heb direct de laatste series spanten aan de binnenkant geschuurd. Het ziet nu weer uit zoals ik dat gewend ben. Van de laatste 2 spanten mag nog een halve mm af, maar dat doe ik zodra spant 118 er weer op zit.

 

O, ja... de backoffice heeft gebeld en we zijn er uit. Er was mij nog iets opgevallen, waardoor hij zelf weer een flink in de boeken moest duiken. Ik laat de eer aan de ouwe om u op de hoogte te brengen van alles. Hij heeft er bijna een dag over gedaan om alles uit te zoeken

 

 Intussen ga ik dus aan de slag met spant 118.

 

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

 

18 juni 2016

 

Spant 115 en 116 zijn gereed en vandaag op de kiel geplaatst. Er is net genoeg ruimte om spant 117 nog op de kiel te plaatsen. Vanaf deze spant worden de spanten tegen de kiel geplaatst. Spant 115 en 116 zijn ook wat hoger dan de voorgaande spanten, deze verhoging is nodig vanwege het 'Poopdeck'.

 

Ik heb even een foto genomen vanaf de zijkant. Hierop is te zien dat de spanten omhoog beginnen te lopen. De vorm kan er pas in geschuurd worden zodra de romp uit de mal kan en dat duurt nog wel even.

 

Aan de binnenzijde zijn spant 110 t/m 116 nog niet in vorm geschuurd. Daar wacht ik nog even mee totdat spant 120 en/of 121 er in zit. Nu eerst spant 117 tekenen en bouwen.

 

Intussen zal ik de Backoffice in het zuiden weer eens gaan bellen. Die zou namelijk nog met een advies komen voor het bouwen van de spanten na sectie 23.

 

Probleemstelling waarvoor advies gevraagd is(zie ook post 1 mei)

Het volgende is namelijk aan de hand.... Voor de boeg heb ik destijds besloten om vanaf spant 10, naar de scheg toe, beide zijden dicht te bouwen. Je kunt dan schuin naar voren in de boeg kijken en daardoor kan ik de 'Luizenplecht', enz. geheel afbouwen. Dezelfde discussie speelt nu ook aan de achterzijde. Ik moet nu onderhand beslissen wat ik laat zien en vanaf welk punt je schuin naar binnen/achteren kunt kijken en een mooi beeld  blijft hebben.

 

Probleem hier is dat het ruim korter is dan het Middledeck, enz. Als ik besluit om vanaf sectie 23 aan beide zijden dicht te bouwen, dan zie je weer te weinig van het Quarterdeck. Daarnaast moet de scheiding ook nog eens zo zijn dat e.e.a. mooi aan sluit. Een wand mag dus niet in de lucht ophouden, enz.

 

Voorlopig worden spant 117 en 118, als laatste, nog gebouwd als een normale "halfspant".

 _______________
Groet,

Henk
 

 

 

14 juni 2016

 

Gisterenavond spant 114 op de kiel geplaatst en vanavond alles vastgezet. Op naar spant 115.... tekenen dus

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

12 juni 2016

 

 Het liep dus even anders dan gedacht! Normaal maak ik 4 spanten tegelijk, echter deze manier van werken heb ik nu echt los moeten laten. De 4 geproduceerde spanten in de afgelopen week waren totaal niet naar mijn zin en heb ik dus weggegooid. Ik bouw dus vanaf nu, net als bij de boeg, spant voor spant op naar het achtersteven.

 

Omdat er geen tekening is van sectie 21, moet ik dus de spanten tussen sectie 19 en 23 zelf tekenen. Mijn bureau ligt dan ook vol met diverse tekeningen om alles op elkaar af te stemmen. Ik ben dus nu begonnen met alleen spant 114.

 

Als eerste teken ik de grove vorm op de tekening van sectie 19 en de wordt vergeleken met sectie 23. Daarna wordt de papieren mal  uitgeknipt. De grove papieren mal wordt tegen het laatste spant gehouden en verder bijgewerkt. Zodra alles naar mijn zin is, wordt de mal in stukken gesneden en over gezet op het hout.

 

Na het uitzagen van de onderdelen wordt het spant weer opgebouwd, enz. Op dit moment ligt spant 114 te drogen. Deze wordt dus nu voorzien van koperen pennen en op de kiel geplaatst. Ik kan dus niet eerder starten met spant 115, dan dat spant 114 echt goed op de kiel zit.

 

Het tempo ligt nu dus wat lager, maar het gaat nu wel naar mij zin.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

4 juni 2016

 

Het project Vic 1:48 POF heeft door familieomstandigheden 2 weken stil gelegen, ik zou graag willen dat het allemaal anders was geweest/gelopen. In de afgelopen dagen heb ik eerst maar even de werkplaats iets aangepast, voordat ik weer verder zou gaan met Vic. Ik wilde graag een wat langere luchtslang hebben in de werkplaats en er moest ook nog wat gedaan worden aan de elektra.

 

Er zitten overal wandcontactdozen in de werkplaats, maar als ik aan Vic zelf moest werken met een machine... dan moest er een verlengsnoer uitgerold worden.  Ik heb dus maar direct 2 zelf-oprolbare haspels gekocht, waarvan de slang en kabel lang genoeg zijn om ook in de tuin dienst te kunnen doen.

 

Het is weer naar mijn zin en ik kan weer werken zoals ik dat graag wil. Op verzoek nog even een ster gemaakt voor punniken. Gewoon even wat anders produceren.

 

Vandaag dus weer genoeg houtstof gesnoven en dat bevalt mij wel weer....... we gaan dus weer aan de slag.

Eerst nog even de laatste onderdelen tekenen en dan weer spanten produceren.

 

Wordt vervolgd,

 

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

21 mei 2016

 

De onderste delen van spant 140 t/m 145 zijn tegen de kiel geplaatst. Ik ben zeer tevreden met het resultaat, zeker omdat alles nu klopt.

Ik ga nu eerst verder met de spanten van sectie 21. Omdat hier geen tekening van is, moet ik deze zelf tekenen. Voorlopig zit ik dus weer even achter de tekentafel.

 

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

20 juli 2016

 

Ik heb in de afgelopen dagen de onderste delen van de spanten 142 t/m 145 getekend en gezaagd. Vandaag begonnen met het plaatsen van deze delen op de rechterzijde van de kiel. Alle spanten sluiten aan de bovenzijde aan op Transomspant 1. De spanten worden later, als de romp uit de mal is, geheel geschuurd en pasgemaakt. Dit weekend de linkerzijde afmaken en dan kunnen we weer verder met de andere spanten.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

14 mei 2016

 

Het liep lekker vandaag. Vanmorgen heb ik eerst de 2 delen van spant 140 op de kiel geplaatst en alles voorzien van koperen pennen. Nadat alles geschuurd en gepolijst was, zijn de Transomspanten 8 t/m 11 geplaatst. De zijkanten van deze Transomspanten komen tegen spant 139 aan. Spant 139 krijgt dus een flink aantal draaiingen.

 

Ik ga nu eerst de spanten 142 t/m 145 bouwen en plaatsen onder de Transomspant 1(zie foto rechtsonder). Dan is het onderste deel van de achterzijde gereed en hoef ik de mal niet steeds te kantelen.

 

Wordt vervolgd

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

13 mei 2016

 

Inmiddels zit nu ook het linkerdeel van spant 141 tegen de kiel en zijn de Transomspanten gefixeerd. Ik ben daarna begonnen om de Transomspanten 5 t/m 7 te plaatsen. Omdat ze steeds breder worden is het lastiger om de juist te plaatsen. Er zit namelijk geen ene rechte kant aan de spant en het is dan ook niet mogelijk het even snel te doen met een blokhaak. Veel meten en alles dubbelchecken dus. 

 

De spanten 140 zitten ook in al elkaar en zijn voorzien van messing pennen. Morgen ga ik ze op maat maken en dan plaatsen.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 12 mei 2016

 

Het rechterdeel van spant 141 zit er op. Koperen pennen er in, alles geschuurd en gepolijst.  De buitenzijde van het spant is wat breder, maar dat geeft straks de ruimte om de buitenrondingen er in te schuren. Liever nu wat teveel materiaal, dan straks tekort komen.

 

Na het linkerdeel van spant 141 komen de Transomspanten  5,6 en 7 erop. Spant 140 loopt dan weer tegen de zijkant van Transomspant 5 en 6 en stopt tegen de onderzijde van Transomspant 7. Het spelletje wordt eigenlijk 2 keer gedaan alvorens de Transomspanten 8 t/m 11 op de kiel geplaatst worden..

 

Ik heb besloten nu eerst de gehele onderste achterzijde gereed te maken.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

11 mei 2016

 

De Transomspanten 1 t/m 4 zitten er op. Het heeft flink wat pas- en meetwerk gekost, maar alles klopt nu.  Ik heb uit een stuk notenhout spant 141 gemaakt, er is namelijk geen goede tekening van. De zijkanten van de Transomspanten 1 t/m 3 moeten aansluiten aan de zijkant van spant 141 en de bovenzijde van deze spant moet weer aansluiten op de onderzijde van Transomspant 4.  Een heel verhaal, maar de foto zegt genoeg.

 

Daarnaast sluit spant 141 ook nog eens schuin aan tegen de kiel. Ik heb het proefstuk iets groter nagemaakt in Perenhout, zodat deze aan alle kanten nog afgeschuurd kan worden.

 

Geen eenvoudige klus, maar erg leuk om te doen

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

8 mei 2016


De Transomspanten zijn gereed om geplaatst te worden. Ik heb een mal gemaakt voor het achterste deel van de kiel. De ronding is overgezet, zodat ik nu kan zien waar iedere spant komt te zitten. De maten, waar de Transomspanten komen te zitten, staan er nu ook op.

 

De binnenzijden van de Transomspanten moeten nog iets schuin gemaakt worden, zodat deze aan de bovenzijde perfect aan sluit. Dat komt aankomende week wel, eerst vandaag visite ontvangen voor 'Moederdag'.

_______________
Groet,

Henk
 

 

 

7 mei 2016

 

De tekeningen en de uiteindelijke maten van de Transomspanten zijn eindelijk gereed. Om alles goed te kunnen bepalen moet ik vaak 4 tot 5 tekeningen naast elkaar leggen. Op zich niet erg, op deze wijze begin ik de Vic steeds beter te kennen. Na de hoogte van ieder spant berekend te hebben, kwam ik er achter dat deze spanten niet waterpas liggen. Ze hellen iets over naar voren, deze afwijking is 3 graden.


Dit was voor mij weer even een reden om uit te zoeken waarom dit nu gedaan is. Zover ik er nu uit ben, is dit gedaan vanwege watermanagement. De Transomspanten hebben behoorlijke afmetingen, de grootste (nummer 8) is ruim 35 cm dik en bijna een meter breed. Door de balk iets naar voren te laten hellen, blijft er geen water op staan.

 

Alle onderdelen zijn nu getekend, uitgesneden en over getrokken op het hout. Inmiddels zijn alle onderdelen gezaagd en kunnen nu op maat gemaakt worden.

 

_______________
Groet,

Henk