3 maart  2019

Voordat ik kon beginnen met het plaatsen van de kanonnen, enz., moest eerst de bediening van het roer gemaakt worden. Bij de H.M.S. Victory ligt de "Tiller"(helmstok) met een 'Goose Neck' op de Tiller Sweep. Voordat ik de Tiller pas kon maken moest ik eerst het roer compleet verwijderen. Er was namelijk een oogpunt van een scharnier afgebroken en die moest eerst gerepareerd worden.

 

De productie van de "Tiller Sweep" heeft flink wat tijd gekost. Deze moest namelijk aan twee zijden ingefreesd worden. Ik heb al eerder aangegeven dat ik bij mijn model geen gebruik wil maken van CNC besturing of 3D printen. Ik wil alles echt handmatig maken en dan kost het wat extra tijd. Ik heb voor de "Tiller Sweep" een mal gemaakt waarbij ik handmatig de gleuven er perfect in kan frezen. Het gaat met tienden van millimeters, maar uiteindelijk is die perfect gelukt.

 

Daarna is de "Tiller" voorzien van het benodigde touwwerk. De touwen lopen straks via katrollen door het "Middle en Upper Deck" omhoog naar het stuurwiel op het Quarter Deck. De eerste katrollen worden straks in de dekconstructie van het "Middle Deck" aangebracht.


De eerste spanten van het "Middle Deck" zijn inmiddels geplaats en voordat ik deze verder kan afwerken moet het eerste luik aan de buitenzijde afgewerkt worden. Ieder luik wordt namelijk bediend door touwen en ik wil deze ook echt aanbrengen.

 

Nu zijn de luiken van het "Lower Deck" voorzien van een 'Gun Port Scuttle' en die zouden op deze schaal ongeveer 3 bij 5 mm zijn. De Scuttle is voorzien van een scharnier waardoor deze open en dicht gezet kan worden. Ik heb inmiddels 4 luiken verbruikt om een 'Scuttle' aan te brengen. Nu is de 'Scuttle' zelf geen probleem, maar het scharnier is te klein en te zwak om hem open en dicht te doen. Nu kan ik een ring aanbrengen op het luik, waardoor het lijkt dat er een 'Scuttle' in zit, maar ik heb besloten dat niet te doen en deze gewoon weg te laten. Ik wil namelijk alleen dingen aanbrengen die het gewoon doen.(sorry Jan)

 

Inmiddels is het eerste luik voorzien van scharnierpennen en voordat ik de touwen aan het luik kan bevestigen moet eerst een "Drip Shield" aangebracht worden. De meeste 'Gun Ports' zijn namelijk voorzien van zo'n 'Drip Shield'. Na een paar proeven met messing heb ik besloten deze te maken van ebbenhout. Uiteindelijk bleek de freesmachine het beste resultaat te geven en zodoende is de eerste inmiddels aan de buitenzijde aangebracht.

 

Nu eerst de touwen aanbrengen voor de bediening van het luik, daarna het eerste kanon plaatsen en de dekconstructie afmaken.

Wordt vervolgd

_______________

Groet,

Henk

 


1 december 2018

Tussen alle projecten door was er ook nog even tijd om wat onderdelen aan te brengen op het Lower Deck. Zo zijn alle balken waar de kogels op liggen aangebracht en ook de ogen waar de 'Training Tackles van de rolpaarden aan het dek vastzaten zijn geplaatst. In het Nederlands worden de 'Training Tackle' ook wel een 'Uithaaltalie' genoemd' 

 

Voor de zeereis werden de kanonnen stevig vastgezet volgens de foto linksonder en ook de luiken werden extra met touwen vastgezet. Hiervoor zijn per luik 4 extra ogen aangebracht.

 

In de aankomende weken ga ik dus starten met de productie van de kanonnen. Dan kan ik deze op de rolpaarden plaatsen en verder afmonteren. In de tussentijd ben ik het touwwerk aan het uitzoeken. De touwen van de takels, enz., en de 'Rigging Blocks' maak ik ook zelf en dat vergt nog wel wat voorbereiding.  Met alle deelprojecten is het huidige project iets groter geworden dan dat ik eerst had gedacht. Het maakt het allemaal wel leuker om te doen.

_______________

Groet,

Henk

 

18 november 2018

Na het beplanken van het dek, moest de romp aan de binnenzijde beplankt worden. We hebben uiteindelijk besloten om de binnenzijde van de romp te beplanken met een neutrale lichte kleur. Op deze manier wordt het dek wat lichter en steken de, nog aan te brengen onderdelen, beter af.

 

We hebben halverwege dit jaar al besloten dat de geschutspoorten voorzien worden van luiken. Dit worden werkende luiken, inclusief bedieningskabels, enz. Daarom zijn de binnenzijden van de geschutspoorten conform de tekeningen voorzien van afdekplanken. Om de planken netjes aan te laten sluiten met het hout aan de buitenzijde zijn de onderste en bovenste afdekplank gemaakt van 2 soorten hout. Op deze wijze blijven de kleuren hetzelfde.

 

Bij de bouw van Vic ben ik er van uit gegaan dat ik alleen bouw wat nagelvast zit aan het schip. Er was dan ook geen discussie over het feit dat daarom ook de luiken aangebracht moeten worden. Het is begonnen met het laatste bezoek van Jan Zwart, die gaf aan dat de kanonnen feitelijk ook nagelvast zitten aan de wand. De broekriem is er namelijk niet zo maar af te halen, enz.  Dit laatste had mijn vrouw dus gehoord en die ging er, na het bezoek van Jan, natuurlijk op door. Ik heb intussen al tientallen argumenten aangehoord(dank je wel Jan).

 

In de afgelopen weken heb ik onderzocht wat er nodig is om toch kanonnen aan te brengen. Mijn uitgangspunt was en is dat ik alles zelf kan produceren! Ik heb van de week haar het antwoord gegeven dat ik de dekken voorzie van alle kanonnen, inclusief een broekriem, 2 zijtakels en een uithaaltakel. Ik moet daarvoor wat aanpassen op de bovenliggende dekken, maar dat is geen probleem.

 

Op het Lower Deck komen dus 15 stuks 32 pounders te staan. De  productie van deze kanonnen kunt u volgen onder de blog "Kanonnen" in het menu 'Bouwprojecten HMS Victory.

 

Tussen het Lower Deck en het Orlop Deck staan 4 trappen die deze dekken met elkaar verbinden. Er zijn diverse manieren op de trappen te maken. Die van mij is wat uitgebreider, maar op deze wijze staan de treden altijd goed.

 

Ik frees voor de traptreden gleuven in het hout, in het algemeen zijn deze altijd zo'n 0,7 mm diep. Deze zaag ik later af en zo krijg ik een plaat waar ik 2 zijkanten van de trap uit kan halen. Deze plaat wordt dan in 2 delen gezaagd en op de juiste hoogte en breedte gemaakt. Na het aftekenen van de zijkanten van de trap, worden deze 2 zijkanten op maat gemaakt en kunnen de traptreden in de gleuven gelijmd worden.

 

De trappen zijn inmiddels geplaatst en ik had ook nog even wat tijd over om de knieën voor de ankerbetingen aan te brengen. In de aankomende periode ben ik bezig met verschillende projecten. Ik krijg nog wat materiaal binnen voor de pompen, zodat ik die ook nog kan plaatsen. Ik ga ook starten met de luiken, enz. Ik zal op de homepagina aangeven welke blog ik het laatst heb aangevuld.

_______________

Groet,

Henk

 


4 november 2018

De werkzaamheden waren afgelopen weken eentonig. Vandaag heb ik de laatste plank in het Lower Deck gelegd en alles eens flink geschuurd. Daarna Vic buiten op de tuintafel gelegd en haar eens flink schoon gespoten met de luchtslang.

 

Het beplanken van het dek is nu dus gereed en ik ben inmiddels gestart met het beplanken van de romp aan de binnenzijde. Intussen ga ik ook aan de slag met de luiken, enz. We hebben vanmiddag besloten dat de kanonluiken, enz., ook aangebracht gaan worden. Er is dus veel werk te doen.

_______________

Groet,

Henk

 


21 oktober 2018

Nu de onderdelen van de Chainpumps gereed zijn, kan ik eindelijk verder met het beplanken van het Lower Deck. Het gedeelte rond de Main Mast (hoofdmast) is iets verhoogd en de achterste buizen van de pompen steken door dit deel heen. De voorste buizen komen dan door het normale dek heen te lopen. 

 

Het plaatsen van de buizen was toch een flink meetklusje en kostte daarnaast ook veel tijd omdat de buizen door twee dekken heen lopen. Uiteindelijk zitten ze nu op de juiste plek. Zodra de dekplanken er op zitten en al het schuurwerk is gedaan, dan pas worden de pompen geplaatst.

 

Voorlopig kan ik weer verder met het beplanken van het dek en het stof op de onderste foto's zal ik zo snel mogelijk weghalen.

 _______________

Groet,

Henk

 


15 september 2018

Ik ben inmiddels gestart met het beplanken van het Lower Deck. De planken zijn gemaakt van Amerikaans esdoornhout, namelijk Amerikaans Hard Maple.  Dit hout is harder en iets zwaarder dan het Europees Esdoornhout en dus perfect voor de dekken. Ik leg de planken in het bekende Engelse plankensysteem en tussen iedere plank wordt een zwarte papieren strook geplakt. Deze wordt na het drogen weggesneden en zodra alles geschuurd is, heb ik perfecte breeuwnaden. Ik gebruik hiervoor 120 grams zwart papier.

 

Rond de trapgalerijen liggen balken waar de kanonkogels in konden liggen. De uitsparingen hiervoor frees ik in de balk met een Ball Nose frees.

 

Om de beplanking  van het dek goed aan te laten sluiten met de beplanking van de romp wordt een waterloopklos gebruikt. Bij het Lower Deck wordt hiervoor een balk gebruikt die deels  hol is. Ook hiervoor gebruik ik een Ball Nose frees.

 

Het dek is nu voor 1/3 deel beplankt en geschuurd. Hij wordt nog een keer flink geschuurd worden zodra het gehele dek gereed is. Bij het schuren komt nu het probleem naar voren dat al het stof naar beneden valt, ondanks dat ik alle gaten zoveel mogelijk probeer af te dichten. Ik haal Vic nu één keer per 2 weken uit de mal en leg haar op een paar kussens op de tuintafel. Ik spuit haar dan helemaal schoon met de luchtslang, gaat perfect en mijn werkplaats blijft schoon.

 

Intussen is de constructie voor het rooster, waardoor de touwen van het anker naar het Orlop Deck lopen gereed en geplaatst. Deze constructie is voorzien van 2 glijstukken waar de ankertouwen over heen glijden.  Ik ga nu eerst de 4 Chainpumps en de 2 Elm Tree pumps bouwen. Dan kan ik deze plaatsen en het middenstuk verder beplanken. 

 

_______________

Groet,

Henk