volgende <   Pagina 3, 2, 1

 

28 augustus 2016

 

Het gaat wat langzamer dan gedacht met de balkwegers. Het uitmeten kost veel tijd en de bovenzijde van de balkwegers moeten afgeschuind worden. De dekbalken, die later op de balkwegers geplaatst worden, moeten op een waterpas vlak komen. Nu is dat wel op een andere manier op te lossen, maar ik volg te tekeningen. Dit betekent dat elke balkje apart aan de bovenzijde afgevlakt wordt.

 

De balkwegers in de boeg moeten nog eens flink gedraaid en gebogen worden. Ik ben gisterenmiddag de hele middag bezig geweest met het stomen en buigen van deze 2 balken. Tussen het buigen en aanpassen van de balkwegers heb ik de eerste balken onder de balkwegers geplaatst. Het resultaat mag er m.i. zijn.... tenminste ik ben tevreden.

 

____________________

Groet,

 

Henk

 

 

20  augustus 2016

 

Na een hele avond en morgen meten en tekenen, kon ik vanmiddag de eerste 4 planken van de Balkwegers plaatsen. De basis is er nu dus. 

 

De planken worden niet zomaar met de kopse kanten tegen elkaar gelegd.  Ze worden met elkaar verbonden door een 'Plain Scarph' verbinding. Er zit dus weer flink wat freeswerk aan.

_____________________

Groet,

 

Henk

 

 19 augustus 2016

 

Nu had ik net onderstaande blog geplaatst en ik werd al gebeld door de Back Office. Hoe ik het in mij hoofd kon halen om te schrijven over de bovenste balk. De benaming is namelijk een 'Balkweger'.  Oepsmomentje en direct alles gewijzigd toen ik hem nog aan de telefoon had, maar hoe heet zo'n Balkweger nu in het Engels.  We hebben namelijk ook een Engels gedeelte op deze site.

 

Nu kan je hem niet beter pesten dan door dit soort vragen aan hem te stellen. Hij kan daar niet tegen en gaat dan direct alles doorzoeken. Met zijn mond vol, hij zat nog te eten, belde die later terug dat hij het, tijdens het eten, gevonden had. Op pagina 25 van het boek 'The  Anatomy of Nelson's Ships' staat de "Balkweger" geduid als "Rider".

 

Nu staat de Balkweger daar iets ander getekend dan op de tekeningen van John McKay. Het is inderdaad zo dat dekbalken op (en deels tegen) de 'Balkweger' gelegd worden. Echter bij de Balkwegers in het ruim, het Orlop Deck en Lower Deck, zitten tussen de Balkwegers en de deckconstructies de bewuste beluchtingssleuven.

 

Dit betekent flink wat reken- en aftekenwerk. De hoogte van de dekken wordt wel op de tekeningen aangegeven, echter dat is het hoogte middelste punt van de bovenzijde van het dek.

 

Mocht ik nu nog wat vergeten zijn, dan zal de Back Office wel e.e.a. aanvullen.

 

Tja, ik heb het er maar druk mee, maar het is voor mij ook steeds weer leerzaam (wink)

Groet,

Germt

 

_____________________

Groet,

 

Henk

                                                                                        

19 januari 2016

 

Op dit moment ben ik nu zover dat ik nu eerst de bovenste balk van het ruim moet gaan aanbrengen. Op deze Balkweger(met dank aan de Back Office) komen de dekbalken van het Orlop Deck te liggen. Zodra deze Balkwegers aan weeszijden aangebracht zijn, kan ik de rondingen van de beplanking goed bepalen.

 

Wordt vervolgd.

_____________________

Groet,

 

Henk

 

15 augustus 2016

 

Het beplanken van het ruim vordert langzaam, maar we gaan gestaag door. Als ik flink door werk op één dag, dan plaats ik 10 tot 12 planken. Elk plankje is circa 13 cm lang en wordt voorzien van minimaal 32 pennen. Daarnaast is het een flinke karwei om de planken te schuren. Het hout is zo hard dat ik met een korrel 80 zelfs zeer fijn stof heb. Het schuren kost dus ook meer tijd.

 

Nog 6 planken en dan zijn de dikke planken in het midden van het ruim geplaatst. Daarnaast komen weer een rijen met dunner hout. Gezien het tempo zal het wat langer duren voordat ik weer wat plaats op deze blog. Echter gisteren heeft de ouwe uit het zuiden laten weten dat hij vanaf vandaag weer volop aan de slag gaat. Hij gaat dus weer meer zijn vorderingen laten zien in zijn blog

 

_____________________

Groet,

 

Henk

 

 

10 augustus 2016

 

In de afgelopen dagen heb ik de  werkvoorraad planken voor het ruim weer aangevuld en via markplaats een elektrische stoompan gekocht voor € 10,00.

 

Het stomen van het hout doe ik buiten, omdat het hout best wel lang gestoomd moet worden. Na bijna een uur stomen, was het vrij eenvoudig om het hout gedraaid en gebogen op te spannen. Nu rustig laten drogen en dan kan het weer vastgezet worden.

 

We zijn dus nu echt op stoom

_____________________

Groet,

 

Henk

 

 

7 augustus 2016

 

Het beplanken van het ruim gaat voortvarend. Het voorste uiteinde van de drainagegoot zit verwerkt in de beplanking en de eerste ronding begint zichtbaar te worden.

 

Ik moet wel iets gaan regelen om stoom te krijgen in of in de buurt van de werkplaats. Ik krijg namelijk steeds meer te maken met het feit dat een plank iets gedraaid of gebogen moet worden. De planken zijn nu ongeveer 6 x 4 mm en het notenhout heeft een fijne structuur. Daardoor is het bijna niet iets te buigen als het hout koud is.

 

Aan stoom wordt gewerkt en we gaan rustig verder

_____________________

Groet,

 

Henk

 

 

5 Augustus 2016

 

In de afgelopen week heb ik wat hout gezaagd voor de beplanking en ik ben dus rustig aan de basis begonnen.  Deze is nu gereed en van af deze basis kan ik verder naar voren en achteren werken.

 

_____________________

Groet,

 

Henk

 

1 augustus 2016

 

Henk had gevraagd iets uit te leggen over drainage en ventilatie......

 

Henk had gevraagd iets uit te leggen over drainage en ventilatie......

Hout en water, dat gaat op een gegeven moment rotten. Om dit proces tegen te gaan moest men zorgen voor de nodige ventilatie, en dan met name in het deel onder de waterlijn. Door de temperatuurverschillen tussen de buitenkant van de romp (onder water) en het ruim in het schip ontstond condens, ook kon er wat water in het schip via de romp naar binnen komen.

 

Om een redelijke ventilatie te krijgen werden er sleuven in de binnen beplanking van de romp aan gebracht. Condens zet zich om in water en dat zakte tussen de spanten naar beneden en komt uiteindelijk terecht in een goot naast de kielbalk. Dat is niet de enige manier waarop zich water onder in het schip verzamelde, eigenlijk kwam het grootste deel van het water van regen, overslaande golven e.d.

 

Op de bovenstaande foto (links)  zien we links en rechts een wit vlak naast die kielbalk onder de schuin liggende planken en dat is een goot. Daarin verzameld zich het water, dat water word weggepompt door zgn. "Chain pumps" , dat zijn eigenlijk dubbele pompen. Men kon natuurlijk ook het water bij lekkage's van de romp met deze pompen verwijderen. Er staan 4 van deze inlaten voor deze pompen rondom de grote mast.

 

Het wegpompen behoorde tot de dagelijkse routine op het schip. De schuin liggende planken kon men eenvoudig verwijderen om eventuele "rotzooi" uit de goot te verwijderen.

 

Onderstaande foto's laten het volgende zien:

Links boven; een ventilatie sleuf in de binnen beplanking van de "echte" Victory. Let hier op de "Top and Butt" planken aan de onderzijde van de sleuf.

Rechts boven; De "Elm Tree" pomp naast de mast, dat is de middelste(zeskantige) althans het onderste deel, daarvan staat er aan ieder zijde  van de mastvoet één, deze pompen lopen helemaal door tot op het dek waar ze bediend konden worden.

D.w.z. Één aan bb zijde op het Upper gundeck, en één aan sb zijde op het Lower Gundeck.

 

Op deze foto zien we ook de inlaten van de Chain pumps, dat zijn er in totaal vier, op de foto dus twee, aan de andere kant van de mast staan er dus ook twee, één links en één rechts naast de Elm Tree pump.

 

Foto midden links:  een Elm tree pump met zichtbaar een mogelijkheid om een slang aan te koppelen, daarmee werd zee water opgepompt  om dekken schoon te spuiten e.d....... en rechts nog een Elm tree pump met daar vlak achter de grote chain pump."

Beide foto's onder: de "Chain pump", en deze staan op het Lower Gundeck, 2 stuks in totaal, waarbij de rechter foto het binnen werk laat zien.

Samen gevat:

Chain pomp: Water eruit. Elmtree pomp: Water erin. Dat water komt van onder het schip uit. De elmtree pomp vormt met buiten een stel communicerende vaten. Het water in de elmtree pomp staat dus op zeespiegel hoogte.
En de elmtree pomp gaat dus door een gat in de bodem van het schip.

 

Groet,

 Germt

 

 

31 juli 2016

 

De 'Kelson', de 'Stemson en de 'Sternson zitten er op. De 'Sternson' gaf flink wat meetwerk omdat deze aan de achterzijde aan moet sluiten aan de Transomspanten. Ik kan nu dus aan de slag met de beplanking van het ruim.

 

Ik heb alle sectiedoorsnedes op volgorde gelegd en geklemd tussen twee planken. Op deze manier heb ik nu een soort boekwerk en kan ik door het schip heen bladeren. Dit gaat mij helpen met het beplanken, omdat ik zo per sectie kan kijken wat een plank doet betreffende de vorm.

 

Aan beide zijde van de 'Kelson' komt een drainagegoot te liggen, dus daar start ik mee. Beide goten komen bij Sectie K uit op de pompen.  Daarnaast komt er aan de bovenzijde van het ruim een luchtspleet met daaronder 'Top en But' planken.

 

Het drainage- en beluchtingssysteem, wat bij de Engelse schepen werd toegepast, is best interessant. Ik zal Germt eens vragen of hij beide systemen kan uitleggen op deze site. Hij kan dat namelijk beter dan ik.

 

_____________________

Groet,

 

Henk

 

 

 

 

29 juli 2016

 

De 'Stemson' en de eerste onderdelen van de 'Kielson' zijn geplaatst, geschuurd en voorzien van messing pennen. Alle verbindingen worden met de freesmachine aangebracht. We werken zelf weer op 0,1 mm. Azijnhout is ontzettend hard, maar het laat zich perfect bewerken. Na polijsten begint het zelfs te glimmen.

 

Aankomende week de andere 'Kielson' onderdelen produceren en plaatsen. Aansluitend volgt dan de 'Sternson' en deze moet weer aansluiten op de achterspanten(Transomspanten).

 _____________________

Groet,

 

Henk

 

 

27 juli 2016

 

We zijn gestart en zitten dus volop in het onderzoekswerk, tekenwerk en productie.  Het wordt tijd dat in de 'Kennisbank' een overzicht komt met een vertaling van de diverse benamingen, maar dan flink uitgebreider. Ik heb het verzoek inmiddels officieel ingeschoten, kan die aan de slag.  Vanwege de grote drukte aldaar kan dat wel even duren. Tot die tijd gebruik ik de Engelse benamingen.

 

Allereerst moeten voor het ruim de 'Keelson', de 'Stemson' en de 'Sternson' gemaakt worden. Bij het onderzoek kwam al direct naar voren dat de tekeningen van John McKay af wijken van de tekeningen in het boek 'The Anatomy of Neson's ships'. De 'Stemson' staat op mijn tekeningen in 2 delen en de constructie bij de 'Sternson' wijkt ook af. Ik volg gewoon de tekeningen van John.

 

De 'Keelson' bestaat uit verschillende onderdelen. De onderdelen worden met elkaar verbonden door een 'Hooked' verbinding. Echter ook hier zitten op details weer verschillen, met name de positie van de verbindingen. Bij de één zijn de liggende verbindingen staand, enz., enz. Ook hier volg ik de tekeningen van John. De 'Hooked' verbinding moest nog wel even uitgetekend worden. 

 

Ik heb al aangegeven dat er regelmatig vergaderd wordt over de 'te gebruiken' houtsoorten. Tijdens de laatste bouwvergadering is besloten dat de 'Keelson', de 'Stemson' en de 'Sternson' van Azijnhout gemaakt worden.  De beplanking van het ruim wordt gemaakt van Amerikaans Notenhout.

 

Als eerste heb ik het Azijnhout voor de onderdelen op dikte gebracht. In de aankomende dagen worden de onderdelen  op maat gemaakt en in het ruim aangebracht. Intussen de drainagegoot uitwerken en tekenen. Werk genoeg dus

_____________________

Groet,

 

Henk

 

 

22 juli 2016

 

Afgelopen dagen de werkplaats eens goed opgeruimd en alles afgestoft. Restanten hout opgeruimd.... Alles is weer schoon voor de volgende fase, het van binnen beplanken van het ruim.

 

Ik heb de afgelopen weken flink zitten struinen op de site van de Amsterdamsche Fijnhouthandel. Puur om de juiste soorten hout uit te zoeken en met elkaar af te stemmen. Het lijkt allemaal wel eenvoudig, maar alleen hout met een zeer fijne nerf is goed genoeg. Dit omdat de onderdelen klein worden en ik geen splinters wil.

 

De spanten waren een leuke klus, maar we gaan nu de Vic echt mooi maken en haar bekleden. Het klink afschrikwekkend, maar ik zie de spanten nu alleen als de basis om verder te bouwen. Het zal wel te maken hebben met het feit dat er deze stap afgesloten is.

 

Zoals eerder aangegeven wil ik het schip kleur geven door verschillende soorten hout te nemen. Ik kan natuurlijk een e-mail sturen naar Canada en dan heb ik zijn keuzes, maar juist daar wil ik in afwijken. Er zitten dus flink wat uren onderzoek in waarbij de verschillende houtsoorten werden vergeleken met de foto's van ome Jan.


Uiteindelijk heb ik gisteren van de verschillende soorten hout, in mijn voorraad, een stukje afgezaagd en gezamenlijk met vrouwlief bekeken wat het beste bij elkaar past. Juist zij heeft een goede kennis van kleuren en ik kan haar adviezen op dit gebied goed gebruiken.

 

Vandaag dus afgereisd naar Amsterdam om te gaan shoppen bij Fijnhout. Voor mij is dat echt een snoepwinkel. We zijn daar in alle hoeken geweest en hebben de zolders afgestruind. Uiteindelijk hebben we de keuzes kunnen bepalen.

 

We hebben o.a. Citroenhout gekocht om de kleur geel in het schip te brengen. Het Afrikaanse Padoek brengt de rode kleur in het schip. De dekbalken worden vervaardigd uit het Amerikaanse Mahonie. De beplanking van de dekken en andere kleine onderdelen worden gemaakt van Castello.

 

Het ruim wordt bekleed met Azijnhout en Amerikaans Notenhout. Deze laatste heb ik in verschillende kleuren, zodat er een mooi contrast ontstaat. De werkplaats ruikt weer naar nieuwe soorten hout. Eerst weer even tekenen en dan starten we de machines weer op.

 

Fase twee is dus gestart

 

_____________________

Groet,

 

Henk

 

Tafel vol met hout

 

Amerikaans Notenhout

 

Amerikaans Mahonie/Swietenia

 

Castello

 

Citroenhout

 

Ebbenhout

 

Padoek/Afrikaans

Azijnhout/Steeneiken