volgende <   Pagina 15, 14, 13, 12, 11, 10... , 1   > vorige

 

18 maart 2016

 

De spanten van sectie 5 zitten op de kiel en zijn gereed. Alles is weer geschuurd, de vaart zit er lekker in. Op dit moment zijn 85 van de 149 spanten gereed. Vanavond dus maar weer tekenen en starten met sectie 7, spanten 86 t/m 89.

_______________
Groet,

Henk

 

 

17 maart 2016

 

Inmiddels zijn de 2 halve spanten 82 en 85 zo goed al gereed, de koperen pennen zitten er al in. Het dubbelspant 83 en 85 van sectie 5 zit nu ook in elkaar en ligt te drogen. Ik ga morgen deze voorzien van koperen pennen.

 

Het loopt zo lekker dat ik verwacht dat de spanten zaterdag op de kiel zitten. De spanten zijn iets dikker dan bij sectie 3 omdat de romp hier al weer licht omhoog gaat. Het is niet veel, maar spant 85 wordt een halve mm dikker dan spant 82.

_______________
Groet,

Henk

 

 

14 maart 2016

 

Ik heb er lang naar moeten zoeken.... een kruislijnlaser, maar dan één die klein, zelf nivellerend en toch zeer nauwkeurig is. Ik heb veel modellen in handen gehad en bleek mijn schoonzoon de juiste gewoon te verkopen vanuit zijn winkel. Dit apparaat gaat mij enorm helpen met het uitzetten van maten op de romp, richten van onderdelen, enz.

 

Ik heb een duidelijke grens getrokken bij de kwaliteit en kunnen van mijn machines. Modelbouw is voor mij vooral werken met je handen, je vaardigheden benutten en vooral uitbreiden. Automatische gestuurde CNC machines komen er bij mij dus niet in, alleen manueel gestuurde machines. Vakmanschap is meesterschap!

 

Onlangs hoorde ik iemand roepen dat 3D printen de toekomst is van de modelbouw. Ik zie 3D printen als het omgekeerde resultaat van CNC bestuurde machines! Waar bij het ene alleen het benodigde materiaal wordt opgebouwd, wordt bij de CNC techniek alleen het overtollige materiaal automatisch weggehaald. Door de computertechniek ontstaat een zeer strak resultaat. Ik, en vooral Germt, kunnen daar persoonlijk geen respect voor hebben.

 

Een paar weken terug werd ik gewezen op een bouwer in Rusland die in 2 jaar tijd een, zoals hij het noemde, schitterend schip heeft gebouwd. Het resultaat zag er zeker zeer strak uit. Ik heb echter geleerd om door foto's heen te kijken en daar was op te zien dat zijn werkplaats vol stond met alleen CNC gestuurde machines. Ja, dan kopieer je in 2 jaar tijd zeker een leuk en zeer strak resultaat bij elkaar.

 

Op meetapparatuur moet je m.i. niet bezuinigen, maar dit apparaat is nu het meest automatische gereedschap in mijn werkplaats en daar blijft het bij.

_______________
Groet,

Henk

 

 

 

12 maart 2016

 

Het liep lekker vandaag en de spanten zitten er inmiddels ook al op. De romp begint nu steeds grotere vormen aan te nemen. Spant 81 is het eerste spant dat achter de hoofdingang en ingang zeelieden zit. Vanaf nu worden de spanten steeds maar hoger.

 

Boven de zwevende mal heb ik aan weerskanten een reling gemaakt. Deze heb ik er speciaal opgezet om de spanten te beschermen op de momenten dat ik in de romp moet werken. Deze heb ik nu op de hoogste stand gezet.

 

Om een kleine indicatie te geven over de hoogte van de romp, heb ik een 1,5 liter colafles naast spant 81 gezet. Deze steekt nu al bijna 4 centimeter boven de fles uit. 

 

Morgen dus starten met sectie 5.

_______________
Groet,

Henk

 

 

11 maart 2016

 

De vaart zit er lekker in. Afgelopen week heb ik de spanten 76, 77 en 78 gereed gemaakt. Spant 77 en 78 is eigenlijk een raar spant, het bestaat uit een normaal en een dunner spant en zijn aan elkaar gekoppeld. Eigenlijk een dubbelspant dus. Normaliter laat ik de dubbele spanten geheel aan weerskanten doorlopen, echter ik heb besloten om deze gewoon af te kappen. Ik heb dit gedaan omdat de spant daarnaast het dubbelspant van sectie 3 is en 2 dubbele doorlopende spanten naast elkaar trekt de aandacht van binnen weg.

 

Inmiddels zijn spant 79, 80 en 81 ook gereed en deze liggen nu te drogen. Spant 78 en 80 vormen het dubbelspant van sectie 3. Morgen ga ik de spanten voorzien van koperen pennen, dan nog even schuren en daarna kunnen ze op de kiel geplaatst worden. Dat laatste werkje heb ik voor zondag gereserveerd

 

Het was in het begin wel weer even wennen om de ouderwetse spanten te maken. Ik merk wel dat na de moeilijke boeg e.e.a. sneller gaat dat voorheen.  6 spanten in één week...... ik ben tevreden.

_______________
Groet,

Henk

 

 

6 maart 2016

 

Vandaag eerst even een flinke voorraad Perenhout gemaakt voor de spanten en Azijnhout voor de bovenzijde  van de kiel. 

 

Azijnhout heeft niks met Azijn te maken!  Het is botanisch een Eikensoort, van een altijd groenblijvende Eikenboom. De Engelse naam is daarom Holly Oak. Door de grote hardheid wordt het ook wel Steeneiken genoemd.

 

Azijnhout is moeilijk te bewerken en dat merkte ik bij het schaven. Er braken namelijk steeds stukjes uit het hout. Dat was direct de aanleiding om de freesmachine maar eens op te starten om te kijken hoe dat gaat. Het frezen gaat ongelooflijk goed en  geeft een zeer glad oppervlak. Het hoeft nauwelijks nabewerkt te worden en is zeer hard. Het wordt dus voornamelijk zagen en frezen.

 

Ik heb een stuk afval van Perenhout en het gefreesde vlak in de olie gezet, puur om het eindresultaat te bekijken. De kleuren zijn warm en ook moeders de vrouw kon instemmen met de keuzes.

 

Daarna de romp nog even nagekeken en hier en daar nog wat geschuurd en gepolijst. De rondingen zijn gecontroleerd met een 1mm dikke lat en deze sluit overal in de ronding aan. Ik ben tevreden.

 

Na het opruimen van de werkplaats en alle stof verwijderd te hebben, nog gauw een paar overzichtsfoto's gemaakt. We gaan aankomende week starten met spant 76. Eerst maar weer even tekenen, want van de spanten sectie 3 is weer eens geen detailtekening van. Na de boeg moet dat nu wel een eitje zijn.

_______________
Groet,

Henk

 

 

 5 maart 2016

 

Ik heb een paar dagen niets gepost, maar wel hard bezig geweest aan de boeg. Alle spanten zitten er in aan de boegzijde.... hij is dicht. In november dacht ik zeker een half jaar nodig te hebben, het is gelukkig wat sneller gegaan.

 

Spant 1 heb ik aan de bovenzijde voorzien van een uitsparing. Deze spant loopt eigenlijk nog een paar centimeter door, ik verleng hem later nog met een stuk ebbenhout.


De gaten voor de ankertouwen zitten er in, maar zijn nog niet op de juiste diameter. De ruimte tussen de spanten wordt later opgevuld, Zodra dat gebeurd is maak ik de diameter op maat. Als ik de ruimte nu al gaat opvullen, dan kan ik de spanten niet meer buigen en wellicht is dat nog wel even nodig.

 

Officieel ben ik dus nu echt over de helft van alle spanten. Van de 149 zijn er nu 75 gereed en ik heb er precies 1 jaar en 2 dagen over gedaan. Ik weet dus wat ik kan doen het aankomende jaar.

 

Morgen alles nog even nalopen en schuren, daarna eerst weer even mijn voorraad hout aanvullen v.w.b. de spanten. Daarnaast maak ik dan direct ook een kleine voorraad aan Azijnhout gereed. De kiel kan nu vanaf de boeg naar achteren verhoogd worden. Ik heb besloten dat ik dit maak van Azijnhout, dit is mooier in afwerking en sluit beter aan op de beplanking. Deze wordt namelijk ook van Azijnhout gemaakt.

 

Aankomende week dus starten vanaf de hoofdspant en dan naar achteren werken.

_______________
Groet,

Henk

 

 

1 maart 2016

 

Spant 7 en 8 zitten er op. Het is toch ingewikkelder dan ik had gedacht. De tekeningen geven te weinig details en daarom is het flink passen en meten. Vanaf nu worden het echte boegspanten en wordt de constructie ook anders. Eerst nu starten met het deel waar spanten 1 t/m 6 op geplaatst worden.

_______________
Groet,

Henk

 

 

23 februari 2016

 

Eindelijk zitten ze er nu op.... het dubbelspant samengesteld uit spant 9 en 10. Vanaf medio december heb ik dit spant al 2x eerder gebouwd en beide keren zijn deze in de afvalbak verdwenen. Bij de laatste keer gingen zelfs spant 11 en 12 mee de afvalbak in.

 

Vanmorgen vroeg heb ik alles nog een keer gecheckt, nog even geschuurd en nu ben ik tevreden over de rondingen, stand, enz. Aankomende dagen starten met spant 7 en 8. De rondingen worden hier nu wat minder.  We hebben het moeilijkste deel van de boeg nu eindelijk gehad...... alhoewel?

 _______________
Groet,

Henk