volgende <   Pagina 13, ... , 10,  9, 8, 7, 6,  ... , 1   > vorige

 

 

29 mei 2015


De Driver Boom en de Driver Gaf zijn gereed. De eerste hangt in de achterste mast. We kunnen weer verder met de tuigage. Ik ga aankomende week eens kijken voor hout om een mooie standaard te maken.

_________________
Groet,

Henk

 

 

24 mei 2015

 

Vanavond de laatste tuigage aangebracht aan de ra's. Er moet alleen nog wat tuigage aan de onderste ra's aangebracht worden en de 2 bovenste ra's van de achtermast. Deze 2 ra's worden gekoppeld aan de 'Driver Gaff' en de 'Driver Boom', welke aan de achterste mast nog aangebracht moeten worden. Deze moet ik namelijk ook nog maken.

De onderste tuigage kan pas daarna aangebracht worden, anders kom je nergens meer bij. Aankomende week de gaff en de boom dus maken. Tot die tijd ligt de tuigage van dit project stil.

_________________
Groet,

Henk

 

 

20 mei 2015

 

Op dit moment bezig om de laatste tuigage in de ra's en boegspriet aan te brengen. Het tempo zal na deze week wel wat omlaag gaan. Ik verwacht nohg een half jaar nodig te hebben en dan is ze gereed. We richten ons op eind 2015, dan heb ik er bijna drie jaar aan gewerkt.

_________________
Groet,

Henk

 

 

18 mei 2015

 

De tuigage van de boegspriet zit er nu grotendeels op. Alles is nu opgespannen en zo veel mogelijk aangetrokken. Over het algemeen laat ik de touwen eerst een nacht over staan met de benodigde klemmen hangend aan de touwen. Op deze manier kan alles zich zetten en voorkom ik dat een touw later toch slap komt te hangen. Morgenavond de benodigde knopen leggen en dan kunnen de klemmen er af.

_________________
Groet,

Henk

 

 

17 mei 2015

 

Alle ra's zitten er nu op, alleen de 'Driver Gaff ' en de 'Driver Boom' volgen nog. Deze komen later. Caldercraft geeft in haar handleiding aan dat de 'Buntlines' stoppen bij de katrollen op de ra's. Met deze 'Buntlines' worden de zeilen bediend en kunnen ze uit- en/of ingevouwen worden.

 

Nu wordt dit model gebouwd zonder zeilen. De beschrijving geeft aan dat deze 'Buntlines' vanaf het dek, via de mast, naar de katrollen loopt en dat deze daar stopt. Daarvoor moet een stuk touw aan het eind van de lijn geknoopt worden en deze wordt, na een behandeling met secondenlijm, in de juiste vorm geknipt. Je maakt dus eigenlijk een soort stop aan de lijn en deze stop voorkomt dat de lijn door de katrol weg loopt. Op deze manier kun je de lijnen toch spannen.

 

 

Ik ben niet weg van deze manier van bouwen. Alle tuigage heeft nu een kop en een eind, dat wil zeggen dat je aan de lijn kan zien wat deze daadwerkelijk doet. Dit gebeurt dus niet bij deze 'Buntlines'. Ik heb advies gevraagd op het forum, waar ik ook verslagen zet. De reacties waren verschillend.

 

Vanmiddag nog eens uitvoerig gebeld met Germt en heb besloten om zijn advies te volgen. De 'Buntlines' worden er niet opgezet. De motivatie is dat deze nu ook niet op het originele schip zitten. Daar zijn de zeilen er ook af en zijn deze lijnen ook verwijderd. De 'Buntlines' horen bij de zeilen en omdat deze er niet opzitten, zitten deze lijnen er ook niet op.

 

Het schijnt dat de Nederlanders deze lijnen er wel op lieten zitten, zodra de zeilen verwijderd werden. De ra's waren daarvoor voorzien van speciale ogen.

 

Voordat ik de ra's verder afwerk met de laatste tuigage, wordt eerst de boegspriet verder afgewerkt. De 'Spritsail Yard' en de 'Spritsail  Topsail Yard' hangen er nu in. Ook hier geeft Caldercraft aan de 'Buntlines' aan te brengen, deze blijven dus nu ook achterwege. 

 _________________
Groet,

Henk

 

 

15 mei 2015

 

De onderste ra, ook wel Cross Yard genoemd,  van de achtermast hangt er eindelijk in. De handeleiding van Caldercraft wordt steeds eenvoudiger en, als je historisch correct wilt bouwen, moeilijker. Er word eenvoudig aangegeven dat deze ra op dezelfde wijze als de andere onderste ra's  in de mast moet worden opgehangen. Uitvoeren met een enkele Truss Pendant en met een oog. Was het maar zo eenvoudig. Nu heb ik zelf ook de originele tekeningen van John en deze geven veel inzicht, maar hoe het nu echt zit? Nog eens alle foto's van Jan Zwart bekeken, maar daar zit ook foto bij van de ophanging.

 

Omdat de boeken, die ik in bezit heb over de Vic, ook niet de echte feiten boven water brachten, heb ik de tuigagebijbel van Lennarth er uiteindelijk bij gepakt en daar staat de ophanging er wel gedetailleerd in. De enkele Truss Pendant en het oog worden daar duidelijk weergegeven.

 

De onderste mast hangt er nu dus op de juiste wijze in en ik verwacht dit weekend de laatste 2 ra's er in te kunnen hangen.

 

Ik kreeg de opmerking dat ik de tuigage vast zet met te weinig touw en dat klopt. Ik heb er bewust voor gekozen de tuigage vast te zetten met een paar slagen. Om de touwen vast te zetten moet je je vaak in een moeilijke positie begeven en met een paar slagen kan ik de lijnen snel losmalen om, als dat nodig is, de zaak nog een extra aan te spannen. Ik maak later losse trossen touw die ik over de slagen hang. Op deze manier verdoezel ik dan de paar slagen en lijkt het dat er voldoende touw beschikbaar is.

_________________
Groet,

Henk

 

 

11 mei 2015

 

Gisteren begonnen met de bovenste ra's van de voor- en hoofdmast. De ra's stellen op zich niet veel voor en hingen al snel in de masten. Aankomende periode de tuigage van deze ra's aanbrengen en dan kunnen de ra's van de achterste mast er in. Heb een paar overzichtsfoto's gemaakt om te laten zien hoe groot en imposant ze nu is.

_________________
Groet,

Henk

 

 

 

10 mei 2015

 

Vandaag de middelste ra's afgewerkt. De ra's worden aan de masten gehouden door middel van 'Parrals with ribs en trucks'. Ik ben dus even aan de slag geweest met kraaltjes, enz. Na de ra's goed afgesteld te hebben, zijn de laatste hoofdlijnen aangebracht. Later komen daar nog wat extra lijnen bij.

  _________________
Groet,

Henk

 

volgende <   Pagina 13, ... , 10,  9, 8, 7, 6,  ... , 1   > vorige