19 september 2015
Weer gestart met de POF, de Vic 1:72 is gereed en ik wacht op het hout voor de vitrine. Zoals gebruikelijk knip ik de spantstukken eerst uit dik papier en trek ik deze over op het hout, waarna ik ze uitzaag, enz. Vanaf het hoofdspant tot aan de spanten sectie F werden steeds dezelfde typen spanten afgewisseld. De samengestelde spanten bestonden uit een normaal spant en een contraspant, oftewel type 1 en type 2. De enkele spanten tussen de samengestelde spanten zijn altijd een type 1 en 2. Feitelijk is het systeem 1, 2, 1&2, 1, 2 1&2, 1, enz.
Bij sectie H komt ineens een ander spant naar voren. De spant lijkt op die van het type 1, echter het 2e onderste deel is nog eens extra gedeeld. In het boek van Mc Gowan wordt dit spant aangeduid als type 3. Het was even wat zoekwerk en na overleg met het zuiden waren we er uit. De spanten worden altijd gecombineerd met type 1 en 2 of 2 en 3, echter nooit met type 1 en 3. Het wordt dus nu 1, 2, 3&2, 3, 2, enz.
De spanten van het middengedeelte lijken, qua vorm, erg veel op elkaar. Daarbij kon ik delen van de ene sectie bij de andere sectie gebruiken, soms kon dit met een kleine aanpassing. Vanaf Sectie H tot aan de boeg is dit over. De dikte en de vorm van de spanten wijzigen nu te veel. Omdat McKay alleen het achteraanzicht van het dubbelspant laat zien, moet ik nu alle onderdelen van het type 2 zelf tekenen. Flink wat reken- en tekenwerk dus.
De onderdelen van sectie H zijn uit papier geknipt. Aan de slag dus met het hout.
________________
Groet,
Henk
26 augustus 2015
Vandaag alles nog even opgeschuurd en gepolijst. De romp is afgedekt met een laken. We gaan starten met sectie H, echter in een iets lager tempo omdat de Vic 1:72 eerst afgemaakt moet worden.
________________
Groet,
Henk
25 augustus 2015
Afgelopen week de spanten van sectie F in elkaar gezet. Direct alle spanten van sectie D en F op de kiel geplaatst en opgespannen. Bij het opspannen van de spanten van sectie B ben ik toch iets te snel geweest. Er zaten 2 spanten niet echt goed vast en ze zaten ook nog eens niet naar mijn zin. Alles nog eens flink uitgelijnd en opnieuw opgespannen.
Vandaag de laatste spanten gelijmd en tussen de klemmen gezet. Aankomende week de rest even flink opschuren en dan gaat even het kleed er over.
Afgelopen weekend ben ik door Germt er op gewezen dat mijn kit 1:72 last had van het stof. We hebben even zitten bomen hoe ik het beste deze kit af kan maken. We zijn er uit. Ik laat nog zien hoe ik dit op gaat pakken.
________________
Groet,
Henk
14 augustus 2015
De spanten rondom sectie D zijn gereed en staan los in de opspanbak. Ik heb nog geen detailfoto's kunnen maken, maar de romp begint aan de onderzijde nu omhoog te lopen. Op naar de spanten van sectie F.
________________
Groet,
Henk
11 augustus 2015
Om de spantonderdelen te fabriceren knip/snij ik de spantdelen uit de tekeningen, op deze manier heb je dan direct de goede maten. In het gedeelte, wat nu gereed is, kon ik veelal de uitgesneden stukken van de spanten uitwisselen. De spanten hadden dezelfde maten. Bij sectie D zie je al dat de spanten beneden flink wat dikker worden.(2,5 mm) De zijkanten vallen wel mee, daarvoor kan ik de uitgesneden stukken van B gebruiken. Ik moet dus de spant, welke op de tekening staat eerst maken en aan de hand van dit spant kan ik de andere onderdelen checken en maken.
Geeft extra werk, maar wel weer leuk om te doen
________________
Groet,
Henk
8 augustus 2015
Afgelopen week de spanten van sectie B af gemaakt en gisteren dus begonnen om een aantal spanten op de kiel te spannen. Dit is, op zichzelf al, een flinke klus, waarbij er ongemerkt een flink aantal meters afgelopen moet worden. Om alles goed uit te lijnen moet steeds aan iedere zijde gemeten worden en, waar nodig, de boel strak aantrekken.
Als eerste lijm ik de spant vast aan de kielbalk, waarna er per spant 2 koperen pennen in gaan. Daarna wordt met een lat bekeken of de flow er in zit en als dat nodig is, dan wordt de spant naar boven of naar beneden getrokken. Nadat alles vast zit, de boel schuren, enz.
_
Het begint nu eindelijk een beetje romp te worden, dus gauw door naar sectie D
________________
Groet,
Henk
2 augustus 2015
Afgelopen week begonnen met de spanten van sectie B. Mijn voorraad hout was bijna op en ik het dubbelspant en contraspant had is al gezaagd van de laatste restjes. Bij het aanspannen van het spant spatte een aantal onderdelen uit elkaar. Ik was dus even te zuinig geweest.
Je kiest iedere keer het mooiste hout uit en dan blijven vanzelf de slechtste stukken over. Ik dacht dat ik alle knoesten omzeilt had..... dus niet. Daarnaast had ik nog geen mogelijkheid om hout te zagen, omdat ik e.e.a. nog aan de lintzaag wilde wijzigen. Bij het zagen van dikke balken bleek de zaag namelijk weg te lopen, waardoor ik scheve planken kreeg.
Afgelopen vrijdag de lintzaag opgestart en de dikste balk op de machine gelegd. Hij zaagt als een warm mes door het boter. De planken netjes 1,5 mm dikker dan de uiteindelijke maat. Alles even 3 keer door de Vandiktebank en ik heb weer een flink voorraad hout voor de spanten. De zaag verdient zich wel terug. Ik zaag bijna 40% meer planken uit een balk, dan met de tafelcirkelzaag.
De spanten van sectie B zijn dus nu in elkaar gelijmd en grof geschuurd. Aankomende week de koperen pennen er weer in en alles nog een keer naschuren.
_________________
Groet,
Henk
23 juli 2015
De spanten van sectie (F) zijn voorzien van pennen en geheel opgeschuurd. We zijn weer op dreef. Na 4 maanden spanten bouwen en met tussenkomst van enkele projecten heb ik nu 16 spanten gereed. Het moeten er 143 worden. Gauw door met sectie B.
_________________
Groet,
Henk
19 juli 2015
Vandaag de contraspanten, nummer 61 en 63, in elkaar gezet en het dubbelspant weer samengesteld. Aankomende week alles eerst grof schuren en voorzien van pennen.
Naar verwachting zijn de spanten van sectie (F) eind deze week gereed en kan ik ze gaan op spannen. Het project POF loopt weer.
_________________
Groet,
Henk
12 juli 2015
Vandaag spanten 60 en 62 van sectie (F) in elkaar gezet. Alles grof geschuurd, de afwerking komt pas nadat de pennen er in zitten. Vanmiddag de delen voor de contraspanten 61 en 63 gezaagd, dan kan ik aankomende week de verbindingen weer frezen. We zijn dus weer eindelijk op stoom.
_________________
Groet,
Henk
11 juli 2015
Als ik het hout zagen op 26 juni niet mee tel, dan heb ik bijna 1,5 maand niets gedaan aan de POF. Laten we 26 juni dan ook maar niet meetellen want dat hout heb ik direct in de afvalbak kunnen gooien. Op de een of andere manier is, tijdens het afdrukken van mijn snijtekening, de schaal versprongen en heb ik alles te klein afgetekend en gezaagd. Niet alles gaat dus in één keer goed.
Vandaag de nieuwe mallen gemaakt voor sectie (F) en opnieuw hout gezaagd. Je merkt dan wel dat je er even uit bent geweest en dat 1,5 maand dan eigenlijk te lang is geweest. Ik heb een paar spantdelen opnieuw moeten doen en je moet weer teveel in andere tekeningen kijken om te zien hoe het ook weer zat. De flow zat er vanmorgen niet direct in.
Gaande de dag komt de snelheid er weer in en merk je dat de flow er weer in komt. Alle onderdelen zijn gezaagd voor de normale spanten. De eerste verbindingsstukken zijn gefreesd. Straks de onderste delen in elkaar lijmen en dan morgen de laatst stukken frezen voor deze spanten. Daarna direct door gaan met de contraspanten. Laten we de Flow a.u.b. vasthouden
_________________
Groet,
Henk
26 juni 2015
Terwijl dochterlief druk aan de gang was met de chirurgijnkist, heb ik even wat tijd kunnen vinden om de volgende spantdelen te zagen. Het project heeft een paar weken stil gelegen vanwege andere werkzaamheden, maar we zijn weer op stoom. Aankomend weekend de delen passend maken.
_________________
Groet,
Henk